E-ITSPEA 14: Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

Identiteedivargus

Identiteedivargus on üks levinumaid pettuse liike, mille tulemuseks on isikuandmete, näiteks paroolide, kasutajanimede, pangaandmete, krediitkaardinumbrite jms vargus. Kasutajakonto mandaatide vargus on levinum veebipettuse tüüp. Küberkurjategijad kasutavad andmepüügirünnakuid kõige sagedamini isikliku teabe varastamiseks. Teadlased tuvastavad mitmed vararühmad, mida kõige sagedamini varastatakse kasutajate arvutitest: juurdepääsuparameetrid finantssüsteemidele, interneti-saalijatele ja veebisaitidele, e-posti aadressidele ja paroolid võrgumängudele. Varguse toimepanemiseks kasutatakse kõige sagedamini pahatahtlikke programme või sotsiaaltehnika meetodeid.

Viimasel ajal on selliste kuritegude arv märkimisväärselt suurenenud, mis on seotud kaugteenuste arvu suurenemisega, mis ei nõua kasutaja isiklikku kohalolekut, näiteks veebipoodides ostude eest tasumine pangakaartide või maksesüsteemide abil.  Teine oluline põhjus on suhtlusvõrgustike suur populaarsus ja levik, kus konfidentsiaalset teavet avalikkusele postitatakse.

Uusimate vidinate ja muude moodsate tehnoloogiate aktiivsetel kasutajatel on suur võimalus saada sellise kuriteo ohvriks. Küberkurjategijad on õppinud, kuidas spetsiaalsete seadmete abil saada vajalikku teavet sularahaautomaatidest ja muudest seadmetest. Interneti kasutajad, kes ei kasuta viirusetõrjetarkvara. Sel juhul on kurjategijatel võimalus operatsioonisüsteemi süstida pahatahtlikke rakendusi, mis edastavad teadmata suunas teavet klaviatuurilt sisestatud märkide, ekraanipiltide jms kohta, sealhulgas maksesüsteemide üksikasjad. Sotsiaalvõrgustike kasutajad, kes on paljudes kogukondades ja suhtlevad aktiivselt sõprade ja võõrastega, mis lihtsustab oluliselt vajaliku teabe kogumist. Kurjategijad saavad juurdepääsu konfidentsiaalsetele andmetele inimestele, kes täitsid küsimustikud õppimiseks või tööle lubamiseks, mitmesugustes toimingutes osalemiseks, pärast asjakohaste andmebaaside häkkimist või vargust.

Teeme analüüs, kuidas saate Mitnicki valemi põhjal end identiteedivarguste eest kaitsta. Paigaldage arvutisse viirusetõrjetarkvara ja värskendage seda regulaarselt. See raskendab ründajate juurdepääsu kasutajafailidele. Suhtlusvõrgustikesse, elektroonilistesse maksesüsteemidesse ja muudesse olulistesse teenustesse sisselogimiseks kasutage keerukaid paroole. Ärge lisage sotsiaalmeedia kontodele oma konfidentsiaalset teavet, näiteks oma koduaadressi ega teavet, mida küberkurjategijad saavad teie konto parooli ära arvata. Kaitske oma isikuandmeid. Te ei tohiks küsitavates asutustes täita üksikasjalikke küsimustikke ega osaleda mis tahes reklaamikampaaniates. Hoolitsege oma dokumentide koopiate eest. Ühendage ainult turvalise ühenduse kaudu. Kui kavatsete oma isiklikke andmeid veebis kasutada, veenduge, et ühendus oleks turvaline.  Soovitav on kasutada kodu, ettevõtte või mobiilsidevõrku. Vältige avalikku WiFi-ühendust, mis pole parooliga kaitstud.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

E-ITSPEA 8: IT proff...?

E-ITSPEA 11: Arendus- ja ärimudelid

E-ITSPEA 13: Teistmoodi IT