E-ITSPEA 12: Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

Kasutatavus on veebisaidi lihtsuse ja mugavuse kvalitatiivne hinnang. Kasutaja peaks hõlpsasti vajaliku teabe leidma, ilma et see kaotaks funktsionaalsuse ja arvukate lehtede eksimusi, ning samal ajal saaks ressursiga töötamisest esteetilist naudingut.

Kasutatavuse komponendid:

Teisendamine. Oluline on narratiiv ja ülesehitus õigesti üles ehitada, sest kui külastaja ei saa kohe aru, mida edasi teha, võite ta kaotada.

Osalemine. Kasutaja naaseb saidile ainult siis, kui talle meeldib temaga töötada. Seetõttu peaks ressurss olema mugav ja arusaadav kõikidest positsioonidest: tekst, navigeerimine, liides, toimingute järjestus jne.

Kasutatavuse analüüs on oluline praeguse saidi vigade parandamiseks ja müügi suurendamiseks ning veelgi olulisem juba algusest peale kasutajasõbraliku saidi väljatöötamiseks.

Halb näide saidi kasutatavusest.

postimees.ee

Obsessiivreklaamid. Igas kolmandas portaalis ja veebipoes on suur hulk pealetükkivaid bännereid, on asjatundjad kindlad.

Eksitavad saidi elemendid. Paljude linkide eksitamine on uuel kasutajal keeruline mõista, mida teilt nõutakse.

Palju kirju. Teil pole vaja näidata inimestele rohkem teavet, kui nad suudavad tajuda. Kui klient soovib kõigist oma teenustest korraga rääkida, viib see selleni, et kasutaja ei saa kiiresti navigeerida ja otsust langetada. See tähendab, et ressursi efektiivseks muutmiseks ei tohiks seda üleküllastada.

Hea näide saidi kasutatavusest.

taltech.ee

Oluline, vajalik ja kasulik, teie arvates jääb teave kohe silma. Selline teave on paigutatud silmatorkavatesse kohtadesse - pealkirjadesse.

Saidi kujundus.

Ressursi üldine tajumine lihtne, graafilised elemendid on lihtsad ja läbimõeldud, meeldivad ja sobivad toonid, milles sait on tehtud, mitte tüütud toonid, juhtelemendid paiknevad loogiliselt, tekst sobib kujundusega, modernsus ja loovus.

Saidi navigeerimine on lihtne ja mugav. Navigeerimine on lehtedel ühesugune. See parandab nii selle tajumist kui ka kasutatavust.

Kiire veebisaidi laadimiskiirus.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

E-ITSPEA 8: IT proff...?

E-ITSPEA 11: Arendus- ja ärimudelid

E-ITSPEA 13: Teistmoodi IT